Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co takhle prolustrovat lustrované?

Je-li lustrační zákon ozdobou našeho právního řádu rozhodne patrně až čas. Jisté ale je, že by nemusel být přijat, kdyby byli hned v počátku potrestáni ti, kteří měli totalitní zrůdnosti na svědomí. 

 

Kdykoliv se začne mluvit o lustracích, jako první mi vytane na mysli situace Němců po druhé světové válce, kdy je čekala obnova zničené země a budování právního, demokratického státu. A snažím se pochopit jak na to šli, když drtivá většina z nich aktivně pomáhala Hitlerovi při budování „věčné“ třetí říše, fandila esesákům a své neporazitelné armádě, která dobývala svět a nový lebensraum... A ptám se v duchu, kdo asi tak po válce své soukmenovce lustroval a rozhodoval o tom, který z nich má kredit postavit se do čela nového státu a samospráv, když máslo na hlavě měl téměř každý? No – je vidět, že to, na rozdíl od nás, zvládli. A kam se na ně dnes hrabeme... Myslím, že hlavním důvodem jejich úspěchu je, že mají jinou povahu a především to nejdůležitější - smysl pro disciplínu.

Ihned po „sametové revoluci“ jsem říkal, že nelze šmahem obviňovat každého komunistu, protože kolektivní vinu neuznává žádný právní stát, ale že by měli být potrestáni ti, kteří nesli za totalitní zvrhlosti osobní odpovědnost. To se nestalo a někdo by měl národu vysvětlit proč. Já v tom nevidím „samet“, ale podezřelou dohodu, aby předání moci proběhlo nenásilně, nekrvavě. Takhle nějak se vytvářel prostor pro pozdější přijetí lustračního zákona.

Jelikož bych to neřekl líp, odvolávám se na článek Břetislava Olšera na blogu idnes, kde mj. píše:

„Jak to, že mohl být příslušník SA i Wehrmachtu Kurt Josef Waldheim prezidentem Rakouska i generálním tajemníkem OSN...? V roce 1938 přijali dvanáctiletého Ratzingera do Hitlerjugend Třetí říše. Když byl v roce 1943 přijat k letectvu, prošel i výcvikem pro pěchotu. Přesto byl ve Vatikánu zvolen sborem kardinálů jako papež Benedikt XVI…“

A z našich luhů a hájů: „Zesnulý ministr kultury Pavel Dostál k lustračnímu zákonu 20. května 1997 mj. řekl: …“Od samého začátku celé kauzy jsem byl proti lustračnímu zákonu. Na první pohled člověk páchal politickou sebevraždu, když vystoupil a řekl, že nesouhlasí s tím pozměňovacím zněním, které nejvíc do tohoto zákona přinesla ODS. Čas dal ale za pravdu mně. Nebyla to politická sebevražda. Většina těch, kteří se obrátili k soudu, svůj spor s Ministerstvem vnitra, ale hlavně s Janem Rumlem, který v této souvislosti potrestá raději 9 nevinných, než aby mu jeden viník utekl, své soudní spory vyhrála. Na druhé straně, upřímně řečeno, je jim to houby platné. Mají cejch lustrátů. Je to strašný cejch. To je možná horší, než byl kastrát. Kastrát aspoň mohl zpívat na kůru, lustrát je dodnes honěn po novinách.“

Zaujala i mě i tato pasáž Olšerova textu: „A bonbónek na závěr. Američtí agenti CIA sledovali podle deníku The Guardian mobilní telefony 35 světových politiků. Mezi nimi byli německá kancléřka Merkelová, členové francouzské, španělské či italské vlády. Všechny výše popsané události byly v přísném rozporu s Ústavou Spojených států. Co by na to asi řekli Kalousci, Schwarzenbergové a Fialové, pokrytečtí kritici estébáckých metod, přitom druhým dechem velebící CIA se svatozáří?  A kdo je vlastně exministr obrany ČR Alexandr Vondra, bývalý velvyslanec Česka v USA, držitel medaile od ” National Endowment for Democracy”? A co že tato Národní nadace pro demokracii je? Jeden ze zakladatelů NED Allen Weinstein k její činnosti uvádí: „Mnoho z toho, co my dnes děláme, dělala před 25 lety tajně CIA…” 

„Takže co by se dělo, kdyby byl Andrej Babiš agentem CIA? Mohl by být ministrem Sobotkovy vlády? Bylo by to též nemorální...?“

A nemohu si odpustit, abych nepřipomněl i tuto pasáž z Olšerova textu: „Je s podivem, že zemi, kterou nepustoší tornáda, neničí zemětřesení a tsunami, úrodu nesežerou kobylky, netrápí ji roky sucha, ani hladomor a místo sopky sem tam vybuchne jen parovodní potrubí, co nezažila 68 let válku, dokáže během 24 let dostat na kolena parta zlodějů, podvodníků, tunelářů, kariéristů a zdivočelých pokrytců… Inu, stojím za Babišovými slovy, rovněž s otazníkem: „Jsem zvědav, když to vyhraje, jestli se mu všichni omluví." Těmi slovy jsou myšleny primárně ODS a TOP 09, jejichž jediným programem je akce „antibabiš“...

Autor: Ladislav Vrabec Ing | pátek 7.2.2014 12:11 | karma článku: 19,75 | přečteno: 502x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Je náš stát v rukách mafiánů?

Přiznávám, že už dlouho jsem nečetl tak skvělý, odborně i novinářsky erudovaný článek, jaký čtenářům nabídl 26. června pan Jan Urban na blog.aktualne.cz pod titulem Mafie jako paralelní stát. Tak se mi líbil, že jsem měl nutkání opatřit si klobouk, smeknout jej a hluboce se autorovi poklonit (bohužel mám trochu problémy s páteří, tak by to asi nešlo až k zemi). Ale vezmu-li v potaz fakt, že na rozdíl od lidí, o nichž je v článku řeč, kteří si páteř křiví vědomě a rádi, není to se mnou tak zlé.

30.6.2014 v 14:53 | Karma: 25,98 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrabec Ing

Maličkosti, které potěší

Není toho mnoho, nad čím by mohl občan v české kotlině plesat. Ať se podívá kam chce, jeho oči málokdy a málokde zaznamenají něco radostného, nad čím by se mohly radostí rozzářit a přenést ten libý pocit do duše. Odhlédneme-li od záležitostí materiálních, kde náprava naráží na chronický nedostatek finančních prostředků (jen Bůh a Kalousek vědí kam mizí), dostaneme se k duchovnu, potažmo mezilidským vztahům, morálce a charakteru.

15.6.2014 v 10:11 | Karma: 6,48 | Přečteno: 170x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Vrabec Ing

Proč morálka a charakter zmírají na úbytě?

Už několikrát, naposledy v článku „Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?“, jsem se dotkl problému nad jiné důležitého, a to úbytku morálky a charakteru v naší společnosti. Vzhledem k tomu, že se mne tento problém dotýká už téměř osmdesát let, domnívám, že vím o čem mluvím a že mám právo o něm mluvit.

2.6.2014 v 14:58 | Karma: 23,61 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?

Stále častěji se mi v poslední době stává, že nad některými názory a počiny našich politiků a jejich přicmrdovačů mi zůstává rozum stát. Naposledy jsem měl ten pocit po přečtení článku pana Bronislava Šimoníka „Demokracie a svoboda skončily, zapomeňte...“, zveřejněný na blogu.idnes.cz. Rozhodně nemám v úmyslu pana Šimoníka jakkoliv urazit, tím spíš, že je to prý chytrý, vzdělaný a úspěšný podnikatel, ale na ty bláboly, které v článku vypustil do světa, cítím povinnost reagovat.

31.5.2014 v 9:40 | Karma: 24,78 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

V poslední době je čím dál víc věcí, které mi už rozum odmítá brát. Poctivě jsem se nad tím jevem zamyslel a hledal chybu, především v sobě. Říkal jsem si: nejsi přece ekonom, psycholog ani psychiatr, starej už jsi jak Metuzalém a rozum necháváš pomalu za sebou, tak se do ničeho nemontuj a spoléhej na odborníky, kterými se to u nás přímo hemží.

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1547x
Přes pokročilý věk a nabyté zkušenosti stále ještě novinář...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články