Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč morálka a charakter zmírají na úbytě?

  Už několikrát, naposledy v článku „Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?“, jsem se dotkl problému nad jiné důležitého, a to úbytku morálky a charakteru v naší společnosti. Vzhledem k tomu, že se mne tento problém dotýká už téměř osmdesát let, domnívám, že vím o čem mluvím a že mám právo o něm mluvit. 

 

Vzpomínám jaké byly vztahy mezi lidmi za mého dětství, kdy zuřila světová válka, po osvobození, po „Vítězném únoru“, během Pražského jara a po něm, v období „normalizace“, během sametové revoluce a po ní až do současnosti. Dnes mi to připadá, že jsme se neustále pohybovali po jakési pomyslné sinusoidě – plni radosti a euforie jsme šplhali na její vrchol, abychom zanedlouho spadli na její dno s rozbitou hubou. Kdybych to měl vyjádřit matematicky, po celou tu dobu to šlo s morálkou a charakterem od deseti k pěti. A neváhám říci, že teď už je přesnější hovořit ne o úbytku, ale o absenci obou chvályhodných vlastností.

Bývávaly časy, kdy podaná ruka a dané slovo platilo víc než dnes několikastránková smlouva, soudní rozhodnutí či notářsky ověřený dokument. Kdy panovala všeobecná úcta k osobnostem veřejného života ne proto, že byly členy nějaké strany, nýbrž proto, že byly vzorem v osobním životě i na pracovišti, že měly morálku a charakter. Kdy lidé měli k sobě blízko a nezištně si vzájemně pomáhali, přestože všichni měli hluboko do kapsy. Pamatuji si jakou úctu jsme jako žáci škol chovali ke svým učitelům, jejichž jména, díky jejich znalostem a vlastnostem, zůstávají natrvalo v našich vzpomínkách.

A jak to bylo v dobách totality? To si starší generace docela dobře pamatuje. Všechno muselo sloužit dělnické třídě a boji proti třídnímu nepříteli. Ale těžko lze popřít, že kriminalita byla ve srovnání s dneškem minimální, lidé měli práci, bydlení. Bohužel jen to slovo svoboda zůstávalo prázdným pojmem. Pokud jde o důvěryhodnost KSČ, nemohu zapomenout, jak prezident Zápotocký v roce 1953 večer občany uklidňoval, že se žádná měnová reforma nechystá, aby ráno zjistili, že už k ní došlo. Podobné to bylo s ujišťováním, že komunisté nikomu brát majetky nebudou. Hledání paralel s dneškem by nedalo moc práce.

Pan Otto Černý mi v diskusi k minulému článku napsal: „Vaše poslední věta, autore, o deformaci morálky atd., tímto režimem, je poněkud mimo. Minulý režim nestál na svobodné volbě, tento režim na ní stojí, takže ať si voliči nadávají sami sobě a ne nějakému virtuálnímu režimu. Tento režim se sestává z hlasů občanů tohoto státu, tedy i Vašeho, takže dle Vaší logiky demoralizujeme sami sebe, i když, v zrcadle absolutní logiky, jestli nakonec nedemoralizujeme sami sebe: svým špatným hlasováním.“

Nechci s autorem dlouze polemizovat, ale domnívám se, že o charakteru a morálce jedince rozhoduje především výchova v raném dětství, později vliv školy, okolí a v neposlední řadě pracovní a společenské klima. Je pravda, že tento režim stojí na svobodné volbě, jenže nabídka je prabídná, takže z čeho má volič vybírat? Většinou netrvá dlouho a ukáže se, že ten či onen funkcionář chlastá, má ve skříni kostlivce, proslavil se svým promiskuitním životem, bere úplatky, korumpuje kdekoho, běhá z jedné strany do druhé... Díky konzumaci alkoholu či neschopnosti přijímá poslanecká sněmovna idiotské zákony, které musejí být vzápětí novelizovány. Takže kde mají, ksakru, děti brát své vzory pro život a voliči vhodné kandidáty do samospráv a státní správy, na poslance, senátory, aby - dle pana Černého - nedemoralizovali sami sebe?

A jen na okraj: Odedávna platí, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého a že před zákonem jsme si všichni rovni. Bohužel praxe ukazuje, že i v naší sametové demokracii leckdo přešlapuje hranice svobody druhého a leckdo že je „rovnější“ než druhý. A mohl bych dlouze pokračovat v otázkách. Například proč se soudy táhnou jak arabská guma? Proč se začínají množit případy brutálního napadení učitelů a vychovatelů chovanci, žáky a učni, přičemž jde napadeným nejen o zdraví, ale i o život? (Za 12 měsíců 88 případů!!!). Jak je možné, že pedagogy přicházejí brutálně a téměř beztrestně inzultovat i rodiče těchto rozmazlených, nevychovaných spratků?

A když už jsme u toho – to je právě to, z čeho mám největší strach do budoucna, i když mne už z toho hlava určitě bolet nebude, jelikož náprava je záležitostí na několik generací. Všichni jsme čtvrtstoletí doufali, že všechno půjde k lepšímu, protože nám začíná vyrůstat nová, svobodná, minulostí neposkvrněná mládež. Mýlili jsme se, protože jsme zapomněli, že ji budou vychovávat rodiče zatížení komunistickými nepořádky a pokažení novými „pořádky“, v nichž hlavní roli hrají mamon, bezohlednost, sobeckost, nekompetentnost...

Takže nějakou laskavost, vstřícnost, humanitu, jsem mezi mládeží už přestal hledat. S velkou radostí ale musím konstatovat, že výjimky, přestože v menšině, existují. Ovšem nenacházím je v hospodách, hernách či barech, ale na výstavách, v divadle (jako diváky i herce), na rybách, při sportu, ve výzkumných pracovištích... A my všichni můžeme jen doufat, že právě z těchto mladých lidí se jednou stanou spasitelé této země.

 

 

 

Autor: Ladislav Vrabec Ing | pondělí 2.6.2014 14:58 | karma článku: 23,61 | přečteno: 1212x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Je náš stát v rukách mafiánů?

Přiznávám, že už dlouho jsem nečetl tak skvělý, odborně i novinářsky erudovaný článek, jaký čtenářům nabídl 26. června pan Jan Urban na blog.aktualne.cz pod titulem Mafie jako paralelní stát. Tak se mi líbil, že jsem měl nutkání opatřit si klobouk, smeknout jej a hluboce se autorovi poklonit (bohužel mám trochu problémy s páteří, tak by to asi nešlo až k zemi). Ale vezmu-li v potaz fakt, že na rozdíl od lidí, o nichž je v článku řeč, kteří si páteř křiví vědomě a rádi, není to se mnou tak zlé.

30.6.2014 v 14:53 | Karma: 25,98 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrabec Ing

Maličkosti, které potěší

Není toho mnoho, nad čím by mohl občan v české kotlině plesat. Ať se podívá kam chce, jeho oči málokdy a málokde zaznamenají něco radostného, nad čím by se mohly radostí rozzářit a přenést ten libý pocit do duše. Odhlédneme-li od záležitostí materiálních, kde náprava naráží na chronický nedostatek finančních prostředků (jen Bůh a Kalousek vědí kam mizí), dostaneme se k duchovnu, potažmo mezilidským vztahům, morálce a charakteru.

15.6.2014 v 10:11 | Karma: 6,48 | Přečteno: 170x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Vrabec Ing

Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?

Stále častěji se mi v poslední době stává, že nad některými názory a počiny našich politiků a jejich přicmrdovačů mi zůstává rozum stát. Naposledy jsem měl ten pocit po přečtení článku pana Bronislava Šimoníka „Demokracie a svoboda skončily, zapomeňte...“, zveřejněný na blogu.idnes.cz. Rozhodně nemám v úmyslu pana Šimoníka jakkoliv urazit, tím spíš, že je to prý chytrý, vzdělaný a úspěšný podnikatel, ale na ty bláboly, které v článku vypustil do světa, cítím povinnost reagovat.

31.5.2014 v 9:40 | Karma: 24,78 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

V poslední době je čím dál víc věcí, které mi už rozum odmítá brát. Poctivě jsem se nad tím jevem zamyslel a hledal chybu, především v sobě. Říkal jsem si: nejsi přece ekonom, psycholog ani psychiatr, starej už jsi jak Metuzalém a rozum necháváš pomalu za sebou, tak se do ničeho nemontuj a spoléhej na odborníky, kterými se to u nás přímo hemží.

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Vrabec Ing

Prima má svého Pohlreicha a obyčejní lidé prázdné kapsy

Už mi leze krkem mnohaleté úsilí našich „lodivodů“ učinit z naší země hnízdo neřesti, hulvátství, amorálnosti a hamižnosti. Otvírá se mi kudla v kapse když vidím tu všudepřítomnou demagogii - černé se vydává za bílé, slova několika pomatených politiků za všeobecný názor, rozkradená státní pokladna za oběť světové krize...

21.2.2014 v 12:17 | Karma: 22,73 | Přečteno: 3006x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1547x
Přes pokročilý věk a nabyté zkušenosti stále ještě novinář...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články