Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je náš stát v rukách mafiánů?

Přiznávám, že už dlouho jsem nečetl tak skvělý, odborně i novinářsky erudovaný článek, jaký čtenářům nabídl 26. června pan Jan Urban na blog.aktualne.cz pod titulem Mafie jako paralelní stát. Tak se mi líbil, že jsem měl nutkání opatřit si klobouk, smeknout jej a hluboce se autorovi poklonit (bohužel mám trochu problémy s páteří, tak by to asi nešlo až k zemi). Ale vezmu-li v potaz fakt, že na rozdíl od lidí, o nichž je v článku řeč, kteří si páteř křiví vědomě a rádi, není to se mnou tak zlé.

Už léta veřejně tvrdím, že poměry v Česku se zlepší teprve tehdy, až tady konečně bude fungovat právní stát. Byl jsem kvůli tomu zatracován a osočován, neboť si prý neumím vážit získané svobody. Odpovědi na mou skromnou otázku: "Svobody pro koho?" se většinou nedočkám. Nanejvýš se dozvím, že mohu cestovat kam chci (nemohu, důchod mi na to nestačí), říkat co chci (to dělám, ale je mi to platné jak mrtvému zimník)... K tomu může říct své i paní Mgr. Marie Benešová, když byla tahána po soudech kvůli prohlášení, že u nás vládne justiční mafie.

Jan Urban mj. píše: "Není pro státního zástupce většího zločinu, než manipulovat s důkazy. Podle zákona může být takový státní zástupce okamžitě odvolán. Dohledová Vrchní a Nejvyšší státní zastupitelství, ale i ministerstvo spravedlnosti jsou příliš opatrní na to, aby něco tak radikálního a očistného udělali. První a poslední, kdo se toho odvážil, byl před osmnácti lety ministr spravedlnosti Jan Kalvoda, který za prokázanou manipulaci trestních kauz ve prospěch ODS v přítomnosti čtyř dalších funkcionářů ministerstva na hodinu a osobně vyhodil pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka. Ten se v jeho kanceláři údajně zmohl pouze na výrok: „To přece nemůžete! Vždyť já vám můžu být užitečný… 
Systém státního zastupitelství a ministerstvo spravedlnosti jsou pro svoji více než dvacetiletou nečinnost zásadními spoluviníky zoufalého stavu české justice a orgánů činných v trestním řízení. Býti posluhou systému vzájemné svépomoci gangsterů a neslušných se mezitím stalo normou. Všichni, kdo se o to chtěli zajímat, to věděli. Nemohli nevědět, protože informace byly z velké části veřejné a komukoliv k dispozici. Libor Grygárek se přesto na patnáct let vrátil do vysokých funkcí. Usvědčený podvodník Zdeněk Koudelka se stal náměstkem nejvyššího státního zástupce, byl spoluautorem otevřeně kriminální amnestie odcházejícího prezidenta Klause, a ještě byl Milošem Zemanem navržen na Ústavního soudce. Petr Blažek, přes zveřejněné dokumenty, usvědčující ho z podvodu a falšování znaleckého posudku, se stal ministrem spravedlnosti."

V článku zazněla i další nechvalně známá jména - Sváček, Vesecká, Kučera, Němec…
V závěru článku pan Urban píše: "Naděje, spojované s příchodem Pavla Zemana a Lenky Bradáčové do funkcí Nejvyššího státního zástupce a Vrchní státní zástupkyně v Praze zplaněly stejně rychle, jako vznikly. Ani jeden z nich si nebude pálit prsty, pokud by se měl dostat do konfliktu s justiční mafií a jejími politickými a podnikatelskými ochránci. Média si v minulých dnech konečně začala alespoň všímat mnohaleté destrukční činnosti Městského státního zastupitelství v Praze. Jméno doktorky Máchové se dokonce stalo dalším ze symbolů “zametání kauz“. Státní zástupkyně Máchová po řadu let (až do roku 2007) brzdila vyšetřování Františka Mrázka. Její nadřízená městská státní zástupkyně Jana Hercegová aktivně zametá potíže politiků pod koberec.

A co s tím? Recept dodal Jan Urban v posledním odstavci svého článku: "Výběrová řízení na místa předsedů soudů, povinná rotace soudců mezi soudy, veřejná kontrola povinného hodnocení výkonu státních zástupců a soudců – je toho mnoho, co by se dalo dělat k rozbití justiční, konkursní nebo exekutorské mafie. Změny zákonů ale nevyřeší nic, pokud o změnu nebudou usilovat sami soudci a státní zástupci. Ti jako stav selhali. Nechtějí nebo nedokáží garantovat ani elementární slušnost a profesní čistotu. Předstírají, že nevidí a nevědí nic o paralelním systému úpravy práva pro vybrané – a za úplatu. Je načase o tom začít mluvit. A v extrémních případech, jako je městské státní zastupitelství v Praze, i konat."

A já k tomu dodám jediné. Ze srdce si přeji, pane Jane Urbane, abyste se taky "náhodou" nestal obětí nějaké "náhodné" autonehody. To že by váš článek měl být katalyzátorem nápravy věcí veřejných v Česku, považuji za samozřejmost.

 

Autor: Ladislav Vrabec Ing | pondělí 30.6.2014 14:53 | karma článku: 25,98 | přečteno: 765x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Maličkosti, které potěší

Není toho mnoho, nad čím by mohl občan v české kotlině plesat. Ať se podívá kam chce, jeho oči málokdy a málokde zaznamenají něco radostného, nad čím by se mohly radostí rozzářit a přenést ten libý pocit do duše. Odhlédneme-li od záležitostí materiálních, kde náprava naráží na chronický nedostatek finančních prostředků (jen Bůh a Kalousek vědí kam mizí), dostaneme se k duchovnu, potažmo mezilidským vztahům, morálce a charakteru.

15.6.2014 v 10:11 | Karma: 6,48 | Přečteno: 170x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Vrabec Ing

Proč morálka a charakter zmírají na úbytě?

Už několikrát, naposledy v článku „Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?“, jsem se dotkl problému nad jiné důležitého, a to úbytku morálky a charakteru v naší společnosti. Vzhledem k tomu, že se mne tento problém dotýká už téměř osmdesát let, domnívám, že vím o čem mluvím a že mám právo o něm mluvit.

2.6.2014 v 14:58 | Karma: 23,61 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?

Stále častěji se mi v poslední době stává, že nad některými názory a počiny našich politiků a jejich přicmrdovačů mi zůstává rozum stát. Naposledy jsem měl ten pocit po přečtení článku pana Bronislava Šimoníka „Demokracie a svoboda skončily, zapomeňte...“, zveřejněný na blogu.idnes.cz. Rozhodně nemám v úmyslu pana Šimoníka jakkoliv urazit, tím spíš, že je to prý chytrý, vzdělaný a úspěšný podnikatel, ale na ty bláboly, které v článku vypustil do světa, cítím povinnost reagovat.

31.5.2014 v 9:40 | Karma: 24,78 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

V poslední době je čím dál víc věcí, které mi už rozum odmítá brát. Poctivě jsem se nad tím jevem zamyslel a hledal chybu, především v sobě. Říkal jsem si: nejsi přece ekonom, psycholog ani psychiatr, starej už jsi jak Metuzalém a rozum necháváš pomalu za sebou, tak se do ničeho nemontuj a spoléhej na odborníky, kterými se to u nás přímo hemží.

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Vrabec Ing

Prima má svého Pohlreicha a obyčejní lidé prázdné kapsy

Už mi leze krkem mnohaleté úsilí našich „lodivodů“ učinit z naší země hnízdo neřesti, hulvátství, amorálnosti a hamižnosti. Otvírá se mi kudla v kapse když vidím tu všudepřítomnou demagogii - černé se vydává za bílé, slova několika pomatených politiků za všeobecný názor, rozkradená státní pokladna za oběť světové krize...

21.2.2014 v 12:17 | Karma: 22,73 | Přečteno: 3006x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1547x
Přes pokročilý věk a nabyté zkušenosti stále ještě novinář...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články