Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

P25e53t52r 69H63á56l92a

3. 6. 2014 10:22

Myslím, že morálka fakticky vychází z toho, co je "celospolečensky výhodné". Pustíte staršího člověka sednout, protože jednou budete starší vy a někdo jiný pustí sednout vás. Pomůžete, když vás to stojí málo, protože jednou může někomu stačit hnout prstem, aby vytrhnul trn z paty vám. Atd. I nezištná pomoc sousedovi je dána tím, že jednou třeba budete potřebovat pomoct vy.

Dokonce i když opravdu jen jednostranně dáváte, může to fungovat, pokud se s druhým identifikujete a cítíte, že "si to zaslouží" (např. vaše dítě nebo postižený). 

Jenže tohle může fungovat jen v uzavřené komunitě, kde se všichni znají. Vědci říkají, že člověk je schopný udržovat asi 150 takových vztahů... Komunita může být větší, protože se pořád zná hodně lidí s dalšími, ale ve velkých městech už to prostě nefunguje.

Není nikdo, kdo by se pohoršoval nad tím, že staršího nepustíte sednout. Není nikdo, kdo by vámi opovrhoval, že jste nepomohl sousedovi. A naopak nelze očekávat, že by někdo pomohl vám. Pomáhat druhým se stalo ztrátou času, protože víme, že nám by nikdo nepomohl.

Paradoxně si myslím, že nejhorším morem morálky je to, že si necháváme řadu podrazů líbit. Kdybychom (celá společnost) dávali těm "sviním" pořádně sežrat, jak se chovají, nevyplatilo by se jim to.

Bohužel, normou se stalo, že ubližovat druhým je normální, a "pomsta" (spravedlivý trest) je špatná. Normou se stalo, že problémy se neřeší. Jako by snad problémy způsoboval ten, kdo na ně upozorňuje. Atd...

1 0
možnosti
OG

O11n58d21r86a 52G53l69a44c

3. 6. 2014 9:28

Pár připomínek z pohledu rodiče, který dnes vychovává (nebo kazí) děti:

1) Nevím, koho považujete za "zkaženého komunismem". Já vím, že k výchově dětí potřebujete čas, a to čas svůj a čas jejich. Jenže dneska by měl každý honit kariéru a dítě by mělo dřepět ve škole co nejvíc. (Odpolední vyučování, povinná školka, odpolední kluby, kroužky...) Za tyto věci si můžeme sami a neměli bychom je uvádět jako následek dob minulých.

2) Od dob nacistických se Evropa drží jednoho bludu: Chce vychovat děti jinak, než to chtějí rodiče. Snaží se sebrat jim je, snižuje je v dětských očích, omezuje jejich společný čas. Platíte peníze do škol a školek, aby za ně kupovali dětem bonbóny; pak jste prý odpovědný za jejich obezitu. (Jsou samozřejmě školy lepší a školy horší.)

3) Když jste zamlada nepozdravil sousedku, zpravidla vám to připomněla. Dnes vám nikdo nic neřekne, každý se bojí, nebo naopak jedná strašně agresivně. A bát se musíme i my, rodiče, protože proti nám stojí mašinérie všech možných poraden, linek důvěry a podobně. Zas mi to připomíná nacismus, kde jste dítěti s nacistickým odznakem museli s bázní ustupovat a nedotknout se jeho citů.

1 0
možnosti
Foto

Naše společnost - ať chceme či nikoli - byla vystavěna na principech křesťanské a židovské kultury a morálky.

Za posledních necelých sto let došlo k její eliminaci /nacismus, komunismus, nyní nové další ismy/, aniž by byla nahrazena čímsi jiným. Lidé však vědomě či podvědomě touží po něčem vyšším, po nějakém smyslu žití. Pokud jej nemají, chovají se tak, jak jste popsal. Protože není módní se vyzpovídat, polykáme antidepresiva či pijeme etylalkohol. 

Pokud se někdo chová morálně, je pro okolí "divnej". 

A jelikož by třeba slušný člověk na místě presidenta byl provokací našeho většinového smýšlení, raději tam zvolíme opilce a hulváta, který je současnému pojetí morálky jaksi bližší.

1 0
možnosti
LS

Shrnu to. mezi mladými lidmi , kteří mají oči otevřené dokořán a sledují , co se děje kolem nich , jsou tkzv. draví a dynamičtí,mají heslo : že projevit slušnost a morálku  je  projevem  slabosti.

1 0
možnosti

Tak mi tak nějak ze mne vyhrklo, dědku stará, pláčeš nad rozlitým mlékem a s úklidem si nevíš rady?

Ano, Evropa prožila dvě světové války a pak třetí pohromu v podobě komunismu, který v nás žije dosud a omezuje nás v normálním mezilidských vztazích. Ano, ďábeské zlo vykvetlo v plné své ďábelské kráse. A my nevíme, co s tím? My již neznáme krásný program společného žití v Pravdě, Lásce, Svobodě a Spravedlnosti? Tak ho hledej! Každý sám i všichni dohromady. Ten program nám byl znovu sdělen před dvěma tisíci lety. A byla na něm postavena Evropa. Než se přes Evropu přehnalo ďábelské zlo. Ale to není nic nového. To se stále opakuje. Lidské peklo střídá lidský ráj. Tak hledejme program ráje. Je nám dostupný. Jen jej chtít!

:-)

0 0
možnosti
PS

Člověk se skoro musí divit, že ještě někdo má vůbec tu drzost taková slova jako morálka a charakter veřejně vyslovit. Vždyť přece všichni dávno vědí, že PENÍZE jsou až na prvním místě. I samotná bývalá hlava státu nám to předváděla dnes a denně, a to ne jen verbálně.

Jak můžeme od lidí očekávat morální jednání,když každý,kdo nejde s dobou a chová se slušně, je terčem posměchu.

Vybudovali jsme si monetární společnost se vším všudy. Film nahradily reklamní spoty,literaturu reklamní letáky. Ve jménu mamonu jsou lidem vymývány mozky ve všech médiích 24 hodin denně. Peníze se staly nikoli prostředkem,ale cílem a jediným hodnotícím kritériem. Ve jménu peněz se smí všechno. Otravovat půdu,vzduch,vodu, jídlo, na všem v konečném důsledku někdo vydělá. Nejprve výrobce,pak obchodník,po něm doktor a nakonec

hrobník. No, není ten člověk nakonec užitečný tvor?

4 0
možnosti

Smutná slova. Ale vždyť naděje tady je mezi námi. Jen ji chytit za pačesy!

0 0
možnosti
Foto

Tak musím se zastat dneška, ze školy si pamatuji dvě fyzickéí napadení mých učitelů mimo školu. Fakt je ovšem ten, že v tom druhém případě nevím, zda tam šlo o napadení kvůli škole. A podle toho, co znám z dětství, tak bych řekl, že tehdejší mravy byly drsnější a surovější než ty dnešní.

0 1
možnosti

Asi jsi hodně mlád...

0 0
možnosti
JC

Morálka našich předků byla vybudována na principech křesťanských. V ateistické společnosti to samozejmě nemá místo - se zpožděním (2-3 generace) za ztrátou víry se mění i výchova a tedy i chování lidí.

Dnes se pomalu ale jistě základním principem morálky stává přesvědčení, že jediným důvodem, pro nemám krást, loupit, lhát, podvádět, šidit atd. je nebepečí, že mne chytí. Když mne ale nechytí, proč bych to nedělal? A jestli si nakradu dost, uniknu trestu, i když mne chytí - takže musím krást nejen pro sebe, ale i pro svého budoucího vyšetřovale, prokurátora a soudce.

Proč by obchodníci nepředražovali zboží a neprodávali vadné a závadné, když nad nimi podle jejich přesvědčení žádná nadzemská moc není a úřední kontrolory je možno podplatit, a když se podplatit nedají, vyřeší to za menší prachy šikovný advokát? Proč by politici nezneužívali moc a nenechávali za obecní peníze vybudovat asfaltku především k vlastnímu domu, když je za to může stihnou jedině volební neúspěch někdy příště, až už budou mít nasyslováno? Proč by šmejdi nešidili staré a duchem již ochablé lidi, když ty peníze jim už nikdo nevezme a v žádný posmrtný trest nevěří?

Vždy se říkalo, že právo je minimem morálky. Avšak dnes morálka zmizela a právní řád extrémně nabobtnal. A tak to samozřejmě už úplně přestává fungovat.

9 0
možnosti
MM

Naprosto s vámi souhlasím. Ač pravicový ateista chápu,  že absence víry a neúcta k ní, je prostě průser

2 0
možnosti
AG

Nezbývá než bez výhrady souhlasit.

Morálka je obrazem výchovy v domácnosti.

Nedovedu si představit, že bych na chodbě společného domu nepozdravil hezky nahlas souseda či sousedku byť mi mohla být sebeprotivnější a taky že kolikrát i byla.

Mám kamarádku, která byla vychovávána také v tom smyslu, že slušnost je jednou slušnost a že se máme zdravit navzájem byť se nám to kolikrát ani nechce. A čekal bych, že i ona povede své děti k tomuto projevu slušnosti. Ale ouha její děti již zdravit nemusí a důvod? Přeci nebudou zdravit někoho, kdo je jim nesympatický. Hrozné,že?

A co hůř . Učím své dítka, že se máme zdravit, že dítě po cestě do školy či školky má pozdravit kolemjdoucí rodiče jiných dětí tak nějak automaticky a říkám si, že i já zdravím jakožto správný rodič. Ale ouha. Kolik rodičů nedokáže tomu malému tvorečku odpovědět na ranní pozdrav dobrý den? Mnoho!! 

Řeknete si jednou ,dvakrát se může stát, člověk je zamyšlený a nevnímá ale pořád?  A co teprve odpovědět dítku, které se optá proč má zdravit, když ten druhý se ani neobtěžuje odpovědět?

5 0
možnosti
JC

Největší podvodníci zdraví nejhlasitěji, čímž získají důvěru svých budoucích obětí. (To není kritika Vašeho názoru, jen upozornění na drsnou realitu.)

0 1
možnosti
  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1547x
Přes pokročilý věk a nabyté zkušenosti stále ještě novinář...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články